Jag tänkte dela med mig utav två väldigt enkla vardagsrätter som både ser och smakar väldigt lyxigt. Jag har hittat på dem själv, eller rättare sagt, jag har säkert fått inspiration någon gång i tiden någonstans ifrån och sen har jag gjort om rätterna flera gånger och vidareutvecklat dem. Jag är egentligen inte så mycket för att ange exakta matskedar osv. Det är ju 100:a gånger bättre att bara smaka och känna själv. Men, men se det mer som en inspiration och glöm inte att smaka av så blir det säkert bra. RECEPT/TIPS 1 Broccolisoppa med kräftstjärtar Ingredienser 1 Lök 1-2 Granny Smith äpplen 2 Broccolihuvuden (alt 1 broccolihuvud och ett halvt blomkålshuvud) 1-2 L grönsaksbuljong 2,5 dl matlagningsgrädde salt, peppar citronsaft Topping: Crème fraîche Kräftstjärtar Valfria frön (sesam, solros, pumpakärnor, hampafrön) Olivolja (ringlas över) Tryffelolja (ringlas över) Krasse (eller groddar kanske) Flingsalt, svartpeppar 1. Jag steker först 1 eller 2 skalade äpplen (gärna gröna granny smith) broccoli och lök lite lätt. I bland tar jag två broccolihuvuden, ibland tar jag bara ett och blandar ut med ett halv blomkålshuvud istället. Alla varianter blir lika goda. 2. Stek inte för länge, bara lite på låg värme för att få det att mjukna lite. Häll sedan på grönsaksbuljong. Jag gör ju alltid egen buljong som jag har radat upp i flaskor i vår källare, men om ni inte har egen så blanda vatten och buljong på flaska eller i tärning. Svårt att säga hur mycket. Det beror ju på hur mycket soppa ni vill göra samt hur lös ni vill ha den. Jag brukar göra slut på en PET-flaska hemmagjord buljong som kanske rymmer 1,5-2 L När allt har kokat och blivit mjukt tar man fram stavmixern och mixar rakt i kastrullen tills allt är helt mixat. Krydda med salt och peppar och citronsaft och häll eventuellt i ett litet paket grädde Svårare än så är det inte. Sen gäller det bara att ha rätt tillbehör och dekorera snyggt. Jag skvätter alltid några droppar olivolja på toppen och några droppar tryffeloja. Sen har ju jag miljoner olika frön att toppa med: Solrosfrön, pumpakärnor, hampafrön eller sesamfrön kan jag rekommendera. Sen upptäckte jag att det var väldigt gott med kräftstjärtar också. Ta en klick crème fraîche och avsluta självklart (som alla rätter) med flingsalt och några drag med pepparkvarnen. Jag kan lova att detta blir en riktig höjdare. Även barnen gillar det. Casper brukar ta två portioner. Och nu såg jag att vi även hade krasse på toppen. Det var Casper som fick med sig krassefrön från förskolan. Han fick plantera dem själv på hushållspapper, vattna, se dem växa och klippa i dem direkt i maten. Jag har märkt att så fort ungarna är delaktiga i någonting så är de mycket mer intresserade av att smaka och testa saker. RECEPT/TIPS 2 Kycklinggryta Här har jag tyvärr inga steg för steg bilder, utan bara en mobilbild i dåligt ljus, men.. MEN desto godare smak på maten. Ugn: 250grader Ingredienser: Kyckling (så mycket som ni vill ha i) 1 Lök Champinjoner 2,5 dl Matlagningsgrädde 1 pkt Crème fraîche 1 matsked stark dijonsenap 1 matsked honung Timjan Citronsaft Salt och peppar 1. Börja stek kycklingen på hög värme för att få en krispig yta (Lägg direkt i en ugnsfast form) 2. Stek lök och champinjoner. (Lägg över i samma form över kycklingen) 3. Häll inte ur stekfettet..låt det ligga kvar i pannan och ös i med crème fraîche och grädde. Vispa, 4. Häll i honung, dijonsenap, en skvätt citronsaft, timjan salt och peppar och vispa igen. 5. Smaka av och lägg till mer av det du inte känner i smaken. 6. Häll över allt i formen och in i ugnen. (Jag använder termometer för att få precis rätt temperatur på kycklingen-den ska vara 72 grader där den är som tjockast. Så jag kan tyvärr inte säga någon tid. Om man inte har en termometer så är mitt tips att skaffa en, eller att efter var 10:e min skära och kolla. -men det är ju svinjobbigt. Servera med ris och en blandad sallad. Slurp! Ett sista tips om en sås eller gryta blir för vattning: Jag brukar blanda ut lite mjöl i lite vatten och hälla i såsen. Då reder den sig och blir tjockare. Säg att du står och häller ur en stor 5 dl matlagningsgrädde och så kommer en unge och stör och vips så har du hällt i hela och såsen blev alldeles rinnig. Då kan det vara bra att kunna detta trixet.
0 Comments
Mitt i en pandemi med apokalyptisk stämning, indragna arbetsannonser, uppskjutna processer, uteblivna jobb och oviss framtid så har jag ändå lyckats att få ett jättebra jobb. Det är inte klokt vilket berg-och-dalbane år jag har varit med om. Det känns som att jag har vuxit 10 år i bara livserfarenhet och visdom. Jag kommer nog aldrig riktigt kunna förklara för någon vad jag har gått igenom. Men för att göra det lite mer begripligt för er utan att nämna några namn så har jag försökt att sammanfatta året med hjälp av lite siffror. Det är ett roligare sätt att se på alltihopa. Antal konkurser: 2 st Antal sökta jobb: 106 st Antal jobb jag verkligen velat ha: 3 st Antal Intervjuer: 15 st varav 2 st på engelska Antal jobberbjudanden: 4 st Antal personlighetstester: 3 st Antal IQ-tester: 1 st Antal portfoliopresentationer: 3 st Antal arbetsprover: 5 st Antal (av mig) avbrutna rekryteringar: 4 st Antal jobb som krävde att jag var vegan: 1 st Längsta pendeltiden för ett jobb: 2 h och 48 min/enkelväg Antal sömnlösa nätter: Slutade räkna efter sommaren Största humörsvängningen på en dag: Från att tänka: "Jag är helt värdelös och ingen kommer någonsin att vilja ha mig." till: "Jag är jäkligt bra på det jag gör och den som först kommer att inse det kommer verkligen att bli belönad" Och jobbet då? Jag berättar mer i januari när jag har börjat. Fram tills dess är jag kvar på mitt frilansuppdrag hos IKEA som har sett till att jag sluppit varit arbetslös under alla dessa jobbiga månader. När man firar så är man väl svartklädd va? Är inte det lite av 2020 års färg?
Vi sitter vid matbordet.
Nora: Jag vet. Du säger en bokstav och så ska vi säga något som börjar på den bokstaven. Jag: Okej.... E Nora: Epa-traktor. Jag och Niklas: Ahahahaha Casper (högt i affären): Cash, cash... min mamma jobbar på en bank.
Jag: Eh.. nej alltså det är bara en sång han sjunger. Expediten: Jaha? (ointresserad) Det jag kan sammanfatta av att titta på insta-bilderna från den här hösten är bland annat att: Jag försöker tolka Emmas kommentarer från hennes CV, men förstår ingenting, Niklas har påbörjat ett nytt bygge och jag har sprejat armeringsjärn, Casper har äntligen lärt sig att göra huvudfotingar, jag och Niklas har kört morgonyoga varje morgon och så har jag tränat nästan varje lunch. Vi har investerat i en ny kaffemaskin och jag är näääära att kunna göra riktigt fina mönster med mjölken. Det har varit halloween, jag och Casper har tränat fotboll varje vecka när Nora är på handbollsträning och så har vi varit på dejt bara han och jag när Nora har varit på kalas. Jag träffade Rebecka en dag ute på Hönö och vi gick nog hela ön runt. Sen köpte jag lite höstkläder till mig själv. 70-tals snitt och varma, gosiga, stickade tröjor. Inte en jättesocial höst inte, men det är ju som det är.
Jag: Åt du något hemma hos xxx? (Noras kompis)
Nora: Nej, men xxx:s pappa frågade om jag ville ha lite juice och då sa jag att både min tandläkare och min mamma har sagt att jag bara får dricka juice på helgen. Jag: Men herregud Nora, varken jag eller tandläkaren hade vetat om du drack lite juice. Du hade kunnat göra det i hemlighet. Nora: Jag vet det, men jag valde ändå att säga sanningen. Det är sällan jag marknadsför andra personer här på bloggen, men nu får jag göra ett litet undantag. Jag har ju nämligen gjort den grafiska presentationen som består av 5 bilder innehållandes fotografier, presentation, kontaktuppgifter och kunder i urval av Ulrika Göransson. Superduktig och mångsidig fotograf som har världens bästa kontakter i Sydafrika om man vill fotografera i bra ljus och värme under de kalla vintermånaderna i Sverige. Vi anlitade henne på Joy och det är hon som har tagit alla fantastiska bilder som vi var så stolta över och som vi tyvärr aldrig hann använda innan vi kursade i mars. Lite cool fakta är att hon har fotograferat kungafamiljen och så är hon jättebra kompis med Anine Bing.
Kolla in hennes hemsida här! Nora hade varit jättespänd inför farsdag i år. Hon hade vikt en skjorta med slips, ritat massor av teckningar och varit så laddad över den goda frukosten med nybakat bröd som jag hade lovat henne att vi skulle fixa. Hon verkligen hoppade upp och ner när Niklas vaknade för hon var så taggad. Och när hon är taggad så blir automatiskt Casper det också. Sötaste ungarna! Sen lekte barnen att de skulle åka flygplan och tryckte ihop sig i fåtöljen med hund och tidningar och resekudde runt halsen. Kan man inte åka någonstans så får man i alla fall låtsas att man gör det. Har ni lyckats haffa några doftljus från IKEAs kollektion OSYNLIG ihop med Byredos Ben Gorman då? Kollektionen släpptes i fredags och då hade jag andra planer. Och ska jag vara helt ärlig var jag heller inte särskilt frestad att köa med en massa människor. Jag visste ju att kollektionen var hypad, men jag hoppades att det skulle finnas något ljus kvar på lördagen- dagen efter för då skulle Niklas in och köpa några delar till vår specialbyggda garderob som vi håller på med i Caspers rum. (Visar när det är klart) Jag sa till Niklas: "Köp alla färger" men han kom bara hem med den lila/blå för det var tydligen den enda som fanns kvar. Jag hade ju sett fram emot att fylla hela spiselkanten med jättefina keramikkrus i olika storlekar och färger. Ja ja... det är i alla fall bättre än inget. Och så har vi satt upp tre hyllor i vår industriella/rostiga stil som vi fortsätter med här hemma. Vi satte upp hyllorna högt på väggen ovanför TV:n. Vi hade båda stört oss på att den väggen kändes så tom och vit och tråkig. Nu blev det genast en mycket varmare känsla. Update: KOLLA KOLLA... vad hittade jag om inte två färger till när jag var en sväng förbi IKEA alldeles nyss. Den gröna med gyllene kant tyckte jag var absolut snyggast, men den luktade inte lika gott som de andra så det fick ändå bara bli en sådan. Så glad att jag hann norpa två till. Gå dit igen om ni missade, för det kommer in nya lite oberäkneligt.
Jag: Nora vad gör du där uppe egentligen?
Nora: Nej det var inte jag. Det var Casper. Är det någon som läser detta som kommer ihåg mitt inlägg från 2012 här! Jag och Niklas var på temafest och klädde ut oss till Aladdin och Jasmine. 8 år senare var det dags igen. Nora ville väldigt gärna vara sin favorit-prinsessa Jasmine. Sagt och gjort. Jag letade fram min gamla peruk, apan abu, sydde en lite mer barnvänlig Jasmin-utklädnad som inte visar magen. Och så här blev resultatet: Sen kom nanna och farfar och då blev det sushi-kalas. Casper fick lite busfrön från förskolan som vi planerade på ett hushållspapper i köket. Han tittade varje dag om det hade hänt något. För säkerhets skull så kollade han även varje timme och varje minut också. Man vet ju aldrig. Halloween-pyssel. Klippa ut spöken och göra ansikten. Sushi-kalas igen. Jag menar, barnen har ju börjat älska sushi nu, så varför inte. Jag köpte två blytunga ljusstakar som jag satte på vardgsrumsbordet tillsammans med alla pumpor. Det såg lite ut som ett spökslott med alla ljus och spindelnät i bakgrunden. Vi försökte dölja alla sladdar i vardagsrummet i en kista som vi svartmålade lite slarvigt och ställde i hörnet. Och så fick jag blomsterbud hem en dag. Utan avsändare. Niklas tittade på mig och sa: "Se inte på mig, jag har inte skickat nåt." Kändes som att jag hade en hemlig beundrare tills jag kom på att det måste vara för att jag hjälpt en vän med en grafisk presentation. Och det var det också!
|
Kategorier
All
Arkiv
June 2022
|