När vi gjorde hemlagad saffranskola för några veckor sedan så gjorde vi ju det för att kunna ge bort i present (och äta lite själva såklart). Och alltid när man ger bort någonting så frågar folk efter recept har jag märkt. Så jag tänker att jag lägger upp det här med mina kola- (coola) tips!
Ingredienser: 100g smör 2 dl vispgrädde 2 dl ljus sirap 4 dl socker 0,5 g saffran (ett paket) flingsalt Gör så här: 1. Börja smält smöret i en kastrull. 2. Häll sedan i övriga ingredienser och rör om med en slickepott tills konsistensen liknar kola alternativt klarar kulprovet alternativt är över 120 grader! 3. Häll i en form med bakplåtspapper i botten. 4. Strö över flingsalt. 5. Låt stelna och kallna över natten i rumstemperatur. 6. Skär ut bitar och klä in i cellofanpapper eller bakplåtspapper. 7. Lägg i en snygg burk och dyma innehållet på burken. Mina tips! Jag klarar aldrig kulprovet utan litar blint på termometern. Då blir det faktiskt bäst resultat. Skaffa en bra termometer. Ha tålamod... det ska koka ganska länge innan det kommer upp i rätt temperatur. Tvätta allting som har varit i kontakt med kolan innan det stelnar, för det inte kul att rengöra kastrull och slickepott sen. Ös på med flingsalt. Jag var alldeles för försiktig den här gången, men det var bara för att jag tog alldeles för mycket när jag gjorde egna praliner. (Jag har ännu inte lärt mig rätt flingsaltmängd.) Gör inte för stora bitar. För mycket kola är jobbigt att ha i munnen (även om det är gott). DÅ så det var det hela! Testa nu och tala gärna om ifall det blev bra.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorier
All
Arkiv
June 2022
|