Likt förra året körde vi årets traditionella kräftskivor två helger i rad. (Obs! det bara råkade bli så i år igen.) Först var det familjekräftskivan hemma med Nanna och Farfar. Nora kom så långt som att vilja ha en kräfta på tallriken i år i alla fall. Jippi!! Vi får se hur långt vi kommer nästa år.
Helgen efter var det kräftskiva hemma hos före detta Torslandamorsan (numera andra-sidan-stan-morsan) Moa. De har köpt ett hus som Glen Hysén har bott i som ung. Bara en sån sak! Kalaset blev desutom till frierikalas. Såå fint. Det är första frieriet som jag har varit med på (förutom mitt eget då.) Åhh man gillar ju sånt alltså.
0 Comments
Här kommer sista bilderna från Warszawa. På söndagen gjorde vi Niklas glad genom att vi bokade in oss på en guidad tur med en gammal FIATbil som man fick köra själv samtidigt som guiden satt i baksätet. Vi valde kommunist-inriktningen så vi fick en historisk genomgång om Polen och Warszawa genom andra världskriget och fram tills idag. De har inte riktigt haft det helt lätt om man säger så. Bara att de tvingats välja mellan Hitler och Stalin är en mardröm i sig. Men nu är de i alla fall med i EU och kämpar sig framåt. Eftersom det var söndag och eftersom det är ett katolskt land så var ju inga affärer öppna. Blir alltid lika irriterad över det, och vänjer mig aldrig. Vi fick istället promenera runt på egen hand och på vägen passerade vi flera spa-ställen och frågade efter massage. Men alla var helt uppbokade så nu förstår jag vad alla gör på söndagar. Vi åt lite, fikade, provade söt-sushi med bland annat jordgubbar i och sen var det dags att ta sig tillbaka till flygplatsen. Två dagar i den här stan är fullt tillräckligt. Man hinner se och göra allt. Sen är det skönt att komma tillbaka hem!
Salto är en Sydamerikansk, Japansk och Polsk fusion- restaurang med michelin stjärna som hade fått väldigt bra kritik (alltså på tripadvisor, bloggar och när man googlar...tja ni vet.)
Vi bestämde oss för att beställa avsmakningsmenyn plus vinpaket. Det var längesedan vi gjorde det på det sättet fullt ut. Alltså att kombinera mat och dryck. Herregud vilka smaker. Om man jämför med Göteborgska michelinrestaurangen Koka där vi åt sist och där allting smakade syrligt och vinägrigt så var ju detta i en helt annan klass. Det var såklart mycket Sashimi och Rå fisk (sydamerikanskt) men då kombinerat med glass på toppen. Och med smaker av Rödbeta eller Wasabi...himmel, vem kommer på sådana kombinationer? Och att det funkar så bra i hop..imponerande! Vi fick också testa rökt mat som var rökt direkt på tallriken (smakade iofs lite cigarett..om jag får gissa hur det smakar). Vi fick också dricka oranget vin för första gången. Inte rosé alltså utan oranget...Bärnstens-färgat. Kommer ni ihåg att jag fick en överraskningsresa av Niklas när jag fyllde år? Förra helgen var tiden då den äntligen ägde rum. Jag ska erkänna att jag först var lite besviken när jag hörde att det var till Warszawa flyget skulle gå. Dels för att jag redan varit i Warszawa och dels för att det liksom inte finns mer att se när staden desutom saknar riktiga sevärdigheter. Min uppfattning sist (för 8 år sedan) var att det var en ganska grå och trist stad. Men mest var jag nog besviken för att jag redan hade hunnit bygga upp ordentliga förhoppningar och suttit och gissat med mina kollegor på jobbet. Jag har t.ex. aldrig varit i Amsterdam, Wien, Barcelona eller Lissabon. (Hint, hint till nästa gång!) Hur som helst. När jag förstod att anledningen till att han valde just Warszawa var att det var den billigaste huvudstaden i Europa och att man därför ska passa på att bo 5-stjärnigt och gå på michelinrestaurang så blev jag genast på bättre humör. Just grejen att äta gott är min favorit på resor. Att bo på fint hotell kommer på en stark andra plats. Att flyga till Warszawa från Göteborg är också väldigt smart. Dels för att det bara tar 1,5 timme (ungefär som att flyga till Stockholm..fast mycket billigare). Sen tar det bara 20 min med tunnelbana direkt från flygplatsen till stan. I stan ligger allt nära med gångavstånd till: Köpcentrum, gamla stan, hotell, deras enda sevärdighet och centralstationen. Flygen går jättebra tider tidigt på morgonen och sent på kvällen, Så om man bara vill bo en dag men få ut två heldagar så kan jag ju faktiskt rekommendera Warszawa. Nu tittar vi på hur det såg ut: Några utav mina shoppingfynd: Röda sammetsklackar och solbrillor med swarovskikristaller. Jag köpte dessutom en snygg mellanstor ryggsäck som ska fungera som handväska när jag har med kameran. Det fanns väldigt mycket affärer på väldigt liten yta. Vi lämnade väskan på hotellet direkt på morgonen när vi anlände. Då lovade de att rummet skulle vara klart för incheckning klockan 16. Vi kom tillbaka till hotellet 15.40 för att vi var trötta i benen och tänkte nog att det ändå skulle gå att checka in. Men rummet var inte färdigstädat och det var nu vi märkte att vi var på 5-stjärnigt hotell. Till att börja med bad de 1000 gånger om ursäkt. (Vad bad de ens om ursäkt för? Det var ju vi som kom för tidigt.) Som kompensation fick vi gå in i en lounge som liknade en flyglounge där man kunde äta av dessertbuffé, dricka gott, slappa i sköna fåtöljer och bara titta på utsikten. Inte nog med detta. Vi blev dessutom uppgraderade till en större svit som enligt receptionisten kostade fem gånger så mycket som ett vanligt rum. Helt okej tyckte vi. Vi förlät dem för att vi fick dricka kaffe i 20 min.
Rummet var inte ett rum.. det var en stoooor lägenhet med vardagsrum, sovrum, kök, middagsbordsrum och två badrum. Utsikten var den coolaste jag någonsin haft på hotell. Man såg i princip hela staden. Extra mysigt var det när det blev mörkt och man såg ljus från alla byggnader och alla bilar som körde omkring. Vi gick ner till spaavdelningen, men den var så fullsmockad så det kändes nästan dumt att lämna en sån fin lägenhet för att trängas med andra. Vi köpte därför bubbel och tog ett bad i vårt lyxiga badrum istället. Sen gjorde vi oss i ordning för kvällen. Resten tar vi i nästa inlägg! Hur en 4-åring kan få en att känna sig som världens sämsta människa:
Nora: Mamma? Jag: JA NORA VAD ÄR DET? JAG STÅR HÄR HELA TIDEN; HAR INTE FLYTTAT PÅ MIG ALLS JAG LOVAR OCH SVÄR: DU BEHÖVER INTE TJATA MITT NAMN VAR 3:E SEKUND. VAD ÄR DET DU VILL? Nora: Jag skulle bara säga att jag älskar dig. Hur ofta byter ni tavlor, kuddar, gardiner, blomvaser och annat smått och gott hemma? Ibland får jag ett ryck. Häromdagen kände jag att det var dags att byta ut det grå-rosa temat på kuddar som jag köpte för vår förra lägenhet i Stockholm. Då passade de bra in med tavelväggen som också gick i lite grå-rosa toner. (De första bilderna är därifrån) Nu i vårt nya hus kände jag att det var dags med något nytt. I affären kändes det absolut bäst med ljusgröna sammetöverdrag ihop med senapsgula. Men när jag såg dem i soffan önskar jag istället att jag tog de lite mer murriga mörkgröna. De hade stått ut lite mer. Nu går istället den ljusgröna lite väl mycket ihop i ton med vår gråa soffa...ja ja. Vi får se om de byts ut eller om jag låter det vara som det är.
Förra veckan var jag med och packade upp nya fejkblommor som kommit in på jobbet. Jag blev lite förvånad över hur fina de var. Det fanns både lösa snittblommor och färdiga buketter. Så jag bestämde mig för att köpa ett litet gäng. Jag är absolut förespråkare för äkta blommor i vardagsrum och kök och har själv vartenda fönster fullt. Men när det kommer till badrum, toaletter, barnrum, källare eller andra utrymmen där de inte får så mycket ljus (eller inte får stå ifred) så tycker jag mycket väl att man kan komplettera med lite fejkblommor. I slutet av inlägget får ni se hur de ser ut hemma hos oss. OBS! Snittrosorna är dock äkta. De köpte Niklas till mig för att jag hade haft en tuff första inskolningsvecka med Casper på förskolan. Han har en vana att göra det när jag klagar mycket på något. En mycket bra egenskap tycker jag. Eftersom det förmodligen är fler än jag som har en massa tomater över, kommer här ett litet tips på vad man kan göra: Soltorkade tomater... eller tja ugnstorkade kanske jag ska säga.
Jag har ju bara haft en enda liten planta och den producerar mer än vad vi hinner äta. (Kan också bero på att vi fortsatt köpa tomater undertiden.. gammal vana). Desutom så ser jag att en del har mängder av plantor på sin balkong/altan/terass/växthus. Här kommer det superenkla receptet: 1. Halvera dem och lägg på en plåt, salta över alltihopa. 2. Ha ugnen på ca 100 grader och vänta minst en timma innan du tar ut dem och trycker ut all vätska med en gaffel. (kan göras på plåten där de ligger (gör alltså inget att saften rinner ur) 3. Fortsätt i ugnen på samma värme i minst en timma till. (För stora tomater kanske det behövs 3 timmar, men med mina små tomater räckte det med 2 timmar.) 4. Häll upp tillsammans med olivolja, vitlöksklyftor och timjan på burk. 5. Njut! Oljan kan användas till salladen sen också. Yeeey! Jag har äntligen målat kökskaklet som jag sagt att jag skulle göra sen årsskiftet ungefär. Jag är inte jättenöjd med hur vårt kök ser ut och skulle absolut inte gjort de valen som de förra ägarna gjorde när de renoverade..MEN, det är ett splitternytt kök och att riva ut det med en gång känns inte rätt på något sätt. Däremot kan man göra små förbättringar. En sak som jag har irriterat mig på länge är att man har valt svart i både kakel och bänkskiva. Detta sväljer allt ljus och jag ser knappt vad jag håller på med när jag bara hackar en paprika. En sån enkel grej som att rolla kaklet vitt gjorde hela skillnaden. Kolla bara. Vad tycker ni? FÖREEFTER |
Kategorier
All
Arkiv
June 2022
|