Jag tänkte dela med mig utav två väldigt enkla vardagsrätter som både ser och smakar väldigt lyxigt. Jag har hittat på dem själv, eller rättare sagt, jag har säkert fått inspiration någon gång i tiden någonstans ifrån och sen har jag gjort om rätterna flera gånger och vidareutvecklat dem. Jag är egentligen inte så mycket för att ange exakta matskedar osv. Det är ju 100:a gånger bättre att bara smaka och känna själv. Men, men se det mer som en inspiration och glöm inte att smaka av så blir det säkert bra. RECEPT/TIPS 1 Broccolisoppa med kräftstjärtar Ingredienser 1 Lök 1-2 Granny Smith äpplen 2 Broccolihuvuden (alt 1 broccolihuvud och ett halvt blomkålshuvud) 1-2 L grönsaksbuljong 2,5 dl matlagningsgrädde salt, peppar citronsaft Topping: Crème fraîche Kräftstjärtar Valfria frön (sesam, solros, pumpakärnor, hampafrön) Olivolja (ringlas över) Tryffelolja (ringlas över) Krasse (eller groddar kanske) Flingsalt, svartpeppar 1. Jag steker först 1 eller 2 skalade äpplen (gärna gröna granny smith) broccoli och lök lite lätt. I bland tar jag två broccolihuvuden, ibland tar jag bara ett och blandar ut med ett halv blomkålshuvud istället. Alla varianter blir lika goda. 2. Stek inte för länge, bara lite på låg värme för att få det att mjukna lite. Häll sedan på grönsaksbuljong. Jag gör ju alltid egen buljong som jag har radat upp i flaskor i vår källare, men om ni inte har egen så blanda vatten och buljong på flaska eller i tärning. Svårt att säga hur mycket. Det beror ju på hur mycket soppa ni vill göra samt hur lös ni vill ha den. Jag brukar göra slut på en PET-flaska hemmagjord buljong som kanske rymmer 1,5-2 L När allt har kokat och blivit mjukt tar man fram stavmixern och mixar rakt i kastrullen tills allt är helt mixat. Krydda med salt och peppar och citronsaft och häll eventuellt i ett litet paket grädde Svårare än så är det inte. Sen gäller det bara att ha rätt tillbehör och dekorera snyggt. Jag skvätter alltid några droppar olivolja på toppen och några droppar tryffeloja. Sen har ju jag miljoner olika frön att toppa med: Solrosfrön, pumpakärnor, hampafrön eller sesamfrön kan jag rekommendera. Sen upptäckte jag att det var väldigt gott med kräftstjärtar också. Ta en klick crème fraîche och avsluta självklart (som alla rätter) med flingsalt och några drag med pepparkvarnen. Jag kan lova att detta blir en riktig höjdare. Även barnen gillar det. Casper brukar ta två portioner. Och nu såg jag att vi även hade krasse på toppen. Det var Casper som fick med sig krassefrön från förskolan. Han fick plantera dem själv på hushållspapper, vattna, se dem växa och klippa i dem direkt i maten. Jag har märkt att så fort ungarna är delaktiga i någonting så är de mycket mer intresserade av att smaka och testa saker. RECEPT/TIPS 2 Kycklinggryta Här har jag tyvärr inga steg för steg bilder, utan bara en mobilbild i dåligt ljus, men.. MEN desto godare smak på maten. Ugn: 250grader Ingredienser: Kyckling (så mycket som ni vill ha i) 1 Lök Champinjoner 2,5 dl Matlagningsgrädde 1 pkt Crème fraîche 1 matsked stark dijonsenap 1 matsked honung Timjan Citronsaft Salt och peppar 1. Börja stek kycklingen på hög värme för att få en krispig yta (Lägg direkt i en ugnsfast form) 2. Stek lök och champinjoner. (Lägg över i samma form över kycklingen) 3. Häll inte ur stekfettet..låt det ligga kvar i pannan och ös i med crème fraîche och grädde. Vispa, 4. Häll i honung, dijonsenap, en skvätt citronsaft, timjan salt och peppar och vispa igen. 5. Smaka av och lägg till mer av det du inte känner i smaken. 6. Häll över allt i formen och in i ugnen. (Jag använder termometer för att få precis rätt temperatur på kycklingen-den ska vara 72 grader där den är som tjockast. Så jag kan tyvärr inte säga någon tid. Om man inte har en termometer så är mitt tips att skaffa en, eller att efter var 10:e min skära och kolla. -men det är ju svinjobbigt. Servera med ris och en blandad sallad. Slurp! Ett sista tips om en sås eller gryta blir för vattning: Jag brukar blanda ut lite mjöl i lite vatten och hälla i såsen. Då reder den sig och blir tjockare. Säg att du står och häller ur en stor 5 dl matlagningsgrädde och så kommer en unge och stör och vips så har du hällt i hela och såsen blev alldeles rinnig. Då kan det vara bra att kunna detta trixet.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorier
All
Arkiv
June 2022
|