Nu har jag äntligen fixat ihop ett litet resereportage från Kinaresan i somras. Jag har ju redan gjort ett inlägg om kinesiska muren, ett om terrakottaarmén och ett om teatern vi var och tittade på. (Klicka på texterna om ni har glömt inläggen.) Jag tror att resten kommer att bli tre eller fyra delar. Här kommer del 1. Vi reste i 1:a klass. Något jag aldrig har gjort förut. Man kunde sträcka ut sätet helt till en säng vilket betydde att jag sov hela natten. Dessutom var jag inte jetlagad när jag kom fram som jag brukar bli. Det var fruktansvärt varmt och kvavt överallt. Kina på sommaren innebär 40 grader och tryckande hetta. Som tur är (eller nja, det är ju sorgligt egentligen) Så skiner aldrig solen och man kan aldrig se en blå himmel. Luften i Shanghai är fylld med grå smog från fabriker. Vi var på en kungfushow och tittade på de små killarna som kunde göra saker med kroppen man trodde var omöjligt. Vi var och tittade på de sju drakarnas vägg! Och besökte olika tempel och palats! Ingångarna vaktas ofta av två drakar. En med boll (det är hanen) och en med en liten bebis (det är honan) Kineserna tänder rökelser innan de går in och ber för Buddha. . Första dagen blev vi upplockade av snälla Joe och hans fru. (Kontakter via mitt jobb) De visade oss traditionell kinesisk lunch. Har aldrig blivit så mätt i hela mitt liv och vilken fantastisk upplevelse för ögonen. I mataffären! En bakgata i Shanghai till vänster och jag sitter längst fram i undervattenstunneln till höger. Rolig arkitektur. Fotmassage och vattenmelon med te är obligatoriskt när man strosar runt så mycket. På konstmuseum. Tunnelbanan. Lite japansk tempura mm. Blä vad äckligt. Det här såldes klart att äta på spett. Vi fick blanda det traditionella kinesiska dumplingmaten med t.ex. amerikansk frukost. I en kinesisk trädgård. I ett tehus. Där fanns massa ritualer för hur man dricker te och såklart en massa olika tesmaker. Dyra, fina restauranger blandades med streetfood. Insekter på spett..yummi Nej..bästa maten var nog utan tvekan japansk teppanyaki där kocken stod framför ett stekbord och tillagade allt gott vi pekade på i menyn medan vi åt. Vi provade allt konstigt som stod med. Jag har t.ex. aldrig ätit grillade ostron förut. På morgonen var kineserna i full färd med att utföra Taichi, kungfu, gymnastik och olika typer av danser i parkerna. Jag och Niklas vandrade runt, åt picknick och tittade på alla ambitiösa kineser. Man fick också ansluta om man ville. Till vänster försökte jag joina ett gäng dansare. Jag stack ut ganska mycket..ett huvud längre och blond som jag var. Drumtowers fanns det gott om i Kina. Till höger trummar jag på ett torn i XiAn (Kinas gamla huvudstad) I Peking låg Temple of Heaven (till höger) och opera huset (till vänster) På båda dessa platser var det ganska folktomt vilket var konstigt och ovanligt (och skönt) Vi besökte en krukfabrik där vi fick se produktionen..och hur de satt och handmålade allting. Lite god lunch på det! Operahuset (till vänster) temple of heaven (i mitten) och förbjudna staden (till höger) Jag hade föreställning om att maten skulle vara äcklig i Kina, men vi åt så fantastiskt mycket god mat. (Sen åt vi äckligt också..typ grisfötter) Spa och massage igen. Efter den här massagen blev jag nästan förlamad. Jag kunde inte gå, hade världens träningsvärk i tre dagar och medan han höll på att massera så grät jag lite i smyg. Massage har fått en ny innebörd för mig. Tortyr är väl det jag kan komma på som är närmast. Mer tempel, mer rökelse.. och här har tjejen till och med en liten ritual med pinnarna framför ansiktet när hon ber. Världens högsta buddastaty var flera våningar hög. Jag snurrar på rundlarna som vi lärde oss i de tibetanska templen i Indien.
Fortsättning följer...
3 Comments
A
11/12/2012 04:15:43 pm
Häftigt!
Reply
Kotunga är nog det "konstigaste" jag har ätit. Det tog mig 2h att smaka, men det var otroligt gott!
Reply
Leave a Reply. |
Kategorier
All
Arkiv
June 2022
|