Hela själva syftet med att åka iväg själva på weekend var ju såklart att få gå ut och äta på Michelinrestaurang. Jag menar...who am I kidding?! Vi slog på stort och gick till Kokkeriet och åt hela 18 rätter och slog till med två matchande vinpaket till. Ska det va så ska det va. Tyvärr så har både jag och Niklas hunnit bli kräsna med åren och antal fina krogar vi har besökt så jag kan inte säga att det var den bästa jag har varit på. Niklas tycker fortfarande Salto i Polen och jag tycker fortfarande Thörnströms i Göteborg är bäst. Jag lovar att jag skulle kunna bli matkritiker på riktigt. Jag har en massa konkreta ideér på vad som skulle kunna göras bättre. Men upptäcker också direkt vad som är bra. Här ska jag försöka ge mig på att ge ett utlåtande Häng med: Första rätten var marinerad gurka med dill. Ser väldigt enkel ut, men tvisten var att de var omlindade i en geleig massa som gav en massa mersmak. Även geleklickarna på toppen var helt fantastiska. Jag rankar denna (trots sin enkelhet) som topp fem under aftonen. Och tycker att det var lysande start. Rätt #2 serverades i en svart ask på svarta stenar och var väldigt vacker. Det var hummer och citronfyllda kålrabbi-knytten. Tyvärr tycker jag att min "egen" rätt med kålrabbi och wasabikräm som jag snott från mästerkocks-Christin är mycket godare så smaken var ingen 10-poängare. Men vackert och fint ändå. #3 hade jag hög förhoppning på. Rädisa med krabbröra och gräslök. Låter ju såå gott, men jag tycker att rädisan var lite vissen. Man skulle haft den i kallt vatten precis innan servering så att den hade varit krispigare och piggare i blasten. Det kändes tyvärr som att den hade legat framme alldeles för länge. #4 var små krispiga tacos med tartar på oxe och dansk caviar. You had me at Caviar. Äääälskar all form av Caviar så det var faktiskt väääldigt gott. #5 inte lika imponerande små brödkuddar fyllda med öring och sesam. Toppen var färgad av bläcksprut. Smakade verkligen INGENTING. Jag satt och nibblade små små bitar och försökte känna något, men icke. #6 Havrerot (som förr kallades fattigmanssparris) med rabarber och citrontimjan. Jättefin verkligen. Tittade man nära såg man små chips som var som rosor och i klickarna var det också små små kvistar med örter. Jag tycker att den var god och rolig och pluspoäng för kreativiteten. Men kan ändå inte låta bli att jämföra med sparris. (Man trodde ju att det skulle smaka det eftersom det ser precis likadant ut) Man förstår varför den kallades fattigmanssparris. Den var helt enkelt inte lika god som riktig vårsparris. Vinerna: En söt Riseling och ett naturvin. Kul med så tydlig skillnad i färgen. #7 den sista snackrätten att äta med händerna. Ser INGENTING ut för världen. Ett litet salladsblad som ligger ensam på en alldeles för stor tallrik, men guud så god. Fylld med mynta och ostronblad. Det var salt och gott. Älskar när maten är salt och speciellt när man kombinerar det med fräsch krispighet. Brödet: Hemlagt, supervarmt, krispig yta och nötter inuti. Tillsammans med fluffig ost toppad med honung. Väldigt bra. #8 Det här var topp 3. Såå mycket smak. En hummerboll, toppad med tomatpulver och enbärssås. Både jag och Niklas tittade på varandra och utbrast...men guud vilken fin tomatsmak. #9 Den här rätten var det tur att jag fotade för den hade jag helt glömt bort. Inget speciellt med andra ord. Ser ju vacker och ren och skandinavisk ut med makrill, pepparrot och créme fraiche. Men hallåå ni hör ju vilka fantastiska smaker, borde det inte ha kommit fram lite mer? Jag visste inte ens att såsen var på pepparrot för jag kände det inte. #10 Zucciniblomma fylld med rostad majs och mustig svampsås. Tycker att den smakade rätt mycket vilket i sig är bra, men gick smakerna ihop då? Nja JAG tycker inte det. #11 Rödbeta med senapsfrön och libbsticka. Jag tycker att det här var topp 5. Niklas var inte lika förtjust. Men det var helt enkelt någonting med senapssmaken och rödbetan som gifte sig lite i min mun. Också väldigt vacker och sparsmakad uppläggning. #12 Det här var Niklas stora besvikelse. Han återkom hela tiden till denna rätt under resten av middagen. Jag tycker ändå att den var helt ok. Hälleflundra inslagen i pumpa med tryffelsås. Visst Tryffelsåsen KUNDE ha smakat lite mer tryffel. (Tycker överlag att smakerna var liiite klena. De skulle gasat lite mer) Men hälleflundra är alltid hälleflundra och vad betyder det då? Jo det är min favoritfisk. So don't mess with my hälleflundra. #13 NU mina damer och herrar (trumvirvel) Dagens klara vinnare och både min och Niklas stora favorit: Marulk med fänkål och atriplex? Om någon vet vad atriplex är får ni gärna skriva och berätta det. Jag har försökt att leta, men hittar ingen bra översättning. Hur som helst: Såsen var sååå god. Tror faktiskt att det var den som gjorde hela rätten. Och så kan jag såklart inte låta bli att tänka: "Tänk om de gjort ALLA såser lika goda. Vilka jäkla rätter det då hade blivit." #14 Trumvirvel igen... nummer 2 på listan kom direkt efter. Vaktel med curry och panisse (en slags polenta) Men det var faktiskt de goda fröerna på toppen som gjorde hela rätten. Kommer inte ihåg vad de hette, men de poppade i munnen och hade så mycket smak. #15 Dagens näst största besvikelse. Kalv med potatis och krasse. Smakade ungefär som: Kött och potatis med en brun sås. Jag åt inte ens upp den för jag tyckte att det var onödigt att ta dyrbar plats i magen. Kalven var säkert tillagad till perfektion, men alltså kom igen... Så båååring! #16 En liten passionsorbet att skölja smaken med. Men alltså guud. Helt klart godaste desserten. Innehöll vit choklasmousse. Just sorbet ihop med choklad är en vinnare i mina ögon...eller min mun. #17 Här höll det på att bli dålig stämning. Det var en skål fylld med äppelmos och några kakbitar i toppad med ett pulver. Skulle vara en slags kreation och nytolkning av äppelkaka. Niklas tyckte att det smakade som en rätt i Bamba och jag tog en sked och kände: "Nej äppelmos vill jag inte sleva i mig, det är barnmat." Servitören skämdes lite när han tog våra tallrikar eftersom vi knappt hade rört dem och både jag och Niklas tyckte det var synd att det skulle sluta så här i botten. Men samtidigt så ÄR vi inga efterrättsmänniskor. Det vet vi ju sedan innan. #18 Sista rätten var ändå helt ok, men inte den godaste jag ätit direkt. Körsbär, mandel och myskmadra. Ja jag vet många nya örtnamn här som jag aldrig har hört talas om innan. Så här sammanfattar vi stället: Vacker mat, roliga och lyxiga råvaror, många nya namn på saker jag aldrig provat. Meeen: Lite klena smaker. Hade velat ha mer drag i speciellt såserna för det hade lyft så mycket alla rätter. En riktigt dålig rätt.. skippa barnmatstallriken annars klart godkänt och en rolig upplevelse.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorier
All
Arkiv
June 2022
|